V roku 2010 podáme zúčtovania do konca marca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poisťovňe
Foto: archívne, SITA

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) – Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2009 budeme musieť podať do konca marca budúceho roku, teda v rovnakom termíne ako daňové priznanie. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po prvýkrát neposunulo termín stanovený v zákone o zdravotnom poistení na koniec júna. V dôvodovej správe k novele vyhlášky k ročnému zúčtovaniu na to upozorňuje samotný rezort. Posunú sa však aj ďalšie termíny, napríklad nedoplatky a preplatky sa budú platiť do konca júna.

„Nie je za tým iný dôvod ako ten, že ideme postupovať podľa zákona, minulé roky sa systém vždy upravoval, boli problémy, lehoty sa predlžovali. Ministerstvo nemení termín pre ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2009, práve naopak sa snaží zachovať termíny určené platným zákonom,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Zároveň dodala, že v minulosti sa presúvanie termínov ministerstvu dokonca

Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták upozornil, že tento krok bude pre zamestnávateľov znamenať zvýšenú administratívnu záťaž, keďže sa budú naraz podávať zúčtovania aj daňové priznania. Taktiež by podľa neho privítali, keby sa termín podávania ročných zúčtovaní stále nemenil. Hovorkyňa rezortu naopak tvrdí, že koniec marca bol stanovený práve z dôvodu zjednotenia s podávaním daňového priznania. „Výhodou bude, že si platitelia poistného „odbijú“ všetko naraz,“ skonštatovala.

Ministerstvo zdravotníctva zároveň zverejnilo aj tlačivá na ročné zúčtovania za rok 2009. Tie sa upravovali iba minimálne. Konkrétne sa rok 2008 zmenil na rok 2009, vypustil sa riadok o prepočítaní slovenskej koruny na euro a urobili sa úpravy v súvislosti so zmenou čísiel, ktoré korešpondujú pre rok 2009 ako napríklad minimálna mzda, vymeriavací základ pre poistencov štátu a podobne.

Materiál sa predkladá v skrátenej lehote. Rezort to odôvodňuje „naliehavosťou“ v termíne a povinnosti predložiť návrh vyhlášky na rokovanie Stálej pracovnej komisie pre finančné právo Legislatívnej rady vlády SR tak, aby bola publikovaná v Zbierke zákonov v januári nasledujúceho roku.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR