Košice zredukujú zber nadrozmerného odpadu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kontajner
Foto: Ilustračné foto SITA/Ján Lörincz

KOŠICE 26. januára (WEBNOVINY) – Mesto Košice znižuje frekvenciu odvozu nelegálne uloženého objemného odpadu od kontajnerov bežného komunálneho odpadu na sídliskách. Minulý rok spoločnosť Kosit odvážala nelegálne uložený odpad pri kontajneroch raz týždenne a mesto to stálo 20 000 eur. Ako informoval vedúci komunikačného odboru Jaroslav Vrábeľ, frekvencia sa znižuje z raz týždenne na dvakrát mesačne a platí to už od januára tohto roku.

Vrábeľ zdôraznil, že podľa platného všeobecne záväzného nariadenia platí na území mesta zákaz vykladať veľkoobjemový odpad ku kontejnerom. Niektorí obyvatelia sídlisk však napriek tomu ukladajú takýto odpad ku kontajnerom, čím sa dopúšťajú priestupku, za ktorý možno uložiť pokutu 33 eur. Vlani riešili mestskí policajti takmer 5 000 týchto priestupkov. Tento rok magistrát a mestská polícia zintenzívnia kontroly dodržiavania zákazu.

Obyvatelia na legálne uloženie veľkoobjemových odpadov môžu celoročne bezplatne využiť zberné dvory Pri bitúnku 11, na Jesenského ulici 4 alebo na Popradskej ulici. Okrem toho mesto najmenej dvakrát ročne zabezpečuje zber a zvoz veľkoobjemových a nadrozmerných odpadov prostredníctvom veľkokapacitných kontajnerov, rozmiestnenie ktorých určujú mestské časti. Podľa všeobecne záväzného nariadenia majú mestské časti vykonávať dozor nad jeho dodržiavaním a informovať obyvateľov o ich povinnostiach. „Prosíme preto mestské časti o zintenzívnenie dozoru a informovania svojich obyvateľov, aby na stanovištiach určených pre bežný komunálny odpad nevytvárali nelegálne skládky objemného odpadu. Nie je únosné, aby mesto dlhodobo znášalo tieto náklady a aby boli tieto výdavky za niektorých jednotlivcov uhrádzané z peňazí všetkých Košičanov. Naším zámerom je dosiahnuť obmedzenie týchto nákladov na minimum, vytvoriť ďalšie celoročné zberné dvory a umožniť tak obyvateľom odovzdávať nadrozmerný odpad bezplatne a v súlade s právnymi predpismi aj v iných lokalitách Košíc,“ uviedol Jozef Filipko, poslanec mesta Košice poverený osobitnými úlohami v oblasti odpadového hospodárstva. Ak ktorákoľvek mestská časť považuje za potrebné a vhodné zachovať na svojom území aj naďalej týždennú frekvenciu odvozu nelegálneho nadrozmerného odpadu od kontajnerov na komunálny odpad, môže si takúto službu objednať z vlastných zdrojov priamo od spoločnosti Kosit, dodal Filipko.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia