Pochybila hraničná polícia, tvrdí šéfka letiska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tibor _ mako

POPRAD 6. januára (WEBNOVINY) – Riaditeľka Letiska Poprad-Tatry Ivana Herkeľová potvrdila dnešné vyjadrenia riaditeľa Hraničnej a cudzineckej polície Tibora Maka o tom, že ešte počas letu informovali írsku stranu o prítomnosti vzorky výbušniny na palube lietadla medzi Popradom a Dublinom. V telexovej správe požiadali írsku stranu o vrátenie tejto vzorky a taktiež ich informovali o tom, že pilot lietadla vie o celej situácii. Rozhodnutie pilota odletieť so vzorkou výbušniny bolo podľa Herkeľovej len na ňom, „aj keď si myslím, že tu pochybili zložky hraničnej polície a malo dôjsť k zákazu odletu lietadla“.

Telexovú správa s upozornením pre dublinské letisko odoslali z Popradu o 12:32. Lietadlo z Popradu do Dublinu aj so vzorkou výbušniny vzlietlo o 12:07. Popradské letisko nemalo podľa riaditeľky možnosť zastaviť odlet lietadla. „My, keď sme boli upovedomení o tom, že vzorka sa nachádza na palube, lietadlo už malo naštartované motory a z našej strany mohlo dôjsť už len k upovedomeniu riadiacej veže. My už sme nemali možnosť kontaktovať pilota,“ povedala I. Herkeľová.

Herkeľová si myslí, že v tejto situácii bolo riskantné odletieť s takýmto lietadlom, „aj keď vzorka výbušniny nepredstavovala priame ohrozenie“. Pre riaditeľku popradského letiska je tiež záhadou, že na opačnej strane nenašla správa o prítomnosti vzorky výbušniny na palube lietadla adekvátnu odozvu.

Cvičenia, aké sa konalo aj v sobotu 2. januára na popradskom letisku, pri ktorom policajt zabudol odstrániť z batožiny vzorku výbušniny, sú podľa Herkeľovej opakované. Toto cvičenie sa vykonáva hneď po detekčnej kontrole.

MAKO: Policajt na popradskom letisku urobil zbytočnú, fatálnu, neprofesionálnu chybu

V prípade prevezenia výbušniny v lietadle z Popradu do írskeho Dublinu urobil slovenský policajt na popradskom letisku „zbytočnú, fatálnu, neprofesionálnu chybu, čím zmenil dobrý úmysel chrániť občanov na problém, ktorý spôsobil nepríjemnosti,“ povedal na dnešnej tlačovej besede v Poprade riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície SR Tibor Mako. Dotyčný policajt pravdepodobne pochybil hneď niekoľkokrát. Okrem toho, že „zabudol“ v batožine vzorku výbušniny, ktorá mala podľa Maka od desať do 90 gramov, nenahlásil túto udalosť oficiálne svojim nadriadeným. Ak by sa tak stalo, veža by bola povinná lietadlo zastaviť.

Policajt informoval o vzniknutej situácii len popradské letisko. Letisko Poprad-Tatry prostredníctvom veže kontaktovalo pilota lietadla, ktoré bolo pripravené na odlet. Pilot po vysvetlení situácie vyhodnotil situáciu ako nie nebezpečnú a s lietadlom odletel do Dublinu. Ešte počas letu Letisko Poprad-Tatry informovalo o situácii aj letisko v Dubline. V telexovej správe informovalo popradské letisko írsku stranu o tom, že v batožine je omylom zabudnutá vzorka výbušnej látky a požiadali ich, aby ju v Dubline našli. „Nestalo sa tak. Natíska sa otázka, ako je pripravené dublinské letisko na nejaké krízové situácie,“ povedal T. Mako.

Na výcvik boli v sobotu 2. januára použité dve vzorky. Jedna bola v podobe pachovej konzervy a druhá v podobe ostrej vzorky. Policajt podľa Maka neuložil vzorku do batožiny, ale medzi batožinu. Vzorka sa pravdepodobne prichytila o batoh 49-ročného Slováka. Policajt so služobným psom bol po označení vzoriek odvolaný k inému prípadu a zabudol vybrať druhú vzorku. O celej situácii informoval policajt svojich nadriadených až v pondelok 4. januára. Polícia následne pomocou kamerového systému identifikovala cestujúceho a kontaktovala ho v Írsku. Dotknutý cestujúci v pondelok v neskorých večerných hodinách našiel túto látku v popruhoch svojho batoha a po dohode čakal na írsku políciu, ktorej mal odovzdať túto vzorku. V utorok ráno slovenská polícia kontaktovala írske bezpečnostné zložky a celú situáciu im vysvetlili. „Tie namiesto toho, aby vzorku prevzali a zaistili, pre nás z nepochopiteľných dôvodov zadržali aj slovenského občana a zároveň prijali bezpečnostné opatrenia,“ povedal T. Mako. Až po opätovnom vysvetlení bol slovenský občan prepustený na slobodu. Polícia sa už dotknutému slovenskému občanovi a jeho manželke ospravedlnila.

Riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície SR tvrdí, že „zainteresovaní cestujúci neboli v žiadnom prípade ohrození, lebo látka bez akýchkoľvek ďalších prídavných komponentov a za podmienok, za akých bola uskladnená nie je nebezpečná“. Po tomto incidente minister vnútra rozhodol podľa T. Maka o skončení tohto typu tréningov. Tibor Mako na otázku, či neuvažuje o svojej rezignácii povedal, že „mne je jasné, že moja stolička vo funkcii riaditeľa nie je ku mne zrastená, ak pán minister zváži, že ja som niečo spôsobil, ja nemám s tým problém“. Naďalej pokračuje vyšetrovanie celého prípadu aj zodpovednosť konkrétnych osôb za vzniknutú situáciu. Voči policajtovi, ktorý „zabudol“ vzorku výbušniny v batožine, už bolo začaté disciplinárne konanie.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR