FIGEĽ: Rok 2009 si zapamätáme ako ťažký rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Figeľ

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Rok 2009 si podľa predsedu KDH Jána Figeľa zapamätáme ako ťažký rok, krízový, ale zároveň aj historický, pretože 1. januára 2009 sme rozšírili do celého sveta euromince so slovenskými znakmi. „Kríza je tým, čo najviac zaťažuje krajiny. Vznikla na druhej strane Atlantiku, ale má globálny priebeh a dopady. Prehlbovanie krízy u nás je spôsobené aj nekompetentnou a populistickou politikou, ktorú Slovensko tento rok produkovalo. Osobitne pripomínam množstvo škandálov, ktoré siahajú až do Bruselu, pretože sa dotýkajú aj cudzích prostriedkov, nielen slovenských,“ povedal Figeľ v rozhovore pre agentúru SITA. Upozornil tiež na narastajúce súdne spory a právne procesy medzi SR a EÚ, z ktorých hrozia nielen právne konzekvencie, ale aj finančné v podobe arbitráží.

Odpoveďou na tento rok však nie je podľa Figeľa lamentovanie. „Východiská sa začínajú tam, kde sa začala kríza. V etike. Ak sa nehospodári zodpovedne, ak sa oceňuje podvod alebo úpadok, ak sa koná netransparentne, ak sa predáva nad hodnotu to, čo hodnotu nemá, deriváty derivovaných derivátov, ak štát motivuje k správaniu, ktoré nie je vyvážené, osobitne medzi spotrebou a tvorbou, tak kríza musí prísť,“ zdôraznil šéf kresťanských demokratov.

Každé rozumné východisko sa musí podľa Figeľa začať tak, že nastavíme oveľa zodpovednejšiu, transparentnejšiu, vyváženejšiu politiku na všetkých úrovniach. Treba prichádzať s konkrétnymi opatreniami. Motivovať ľudí k väčšej iniciatíve, lepšie využívať potenciál tejto krajiny. „Z krízy vyjdú lepšie a ľahšie tí, čo už teraz investujú do ľudského potenciálu, tvorivosti, inovácií. Je to síce dlhodobá odpoveď, ale veľmi akútna vzhľadom na dnešné počty nezamestnaných, či regionálne rozdiely. Z pohľadu EÚ je Slovensko, s výnimkou Bratislavy, chudobné. Regionálne rozdiely napriek peniazom z eurofondov narastajú. Problém nie je v peniazoch, problém je v systéme a ľuďoch, ktorí ich spravujú,“ dodal Figeľ.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Figeľ