KDH navrhuje zmierniť podmienky na dávku v nezames

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 21. augusta (WEBNOVINY) – Poslanci za KDH Monika Gibalová, Pavol Hrušovský a Mária Sabolová opäť predložili do parlamentu návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa majú od začiatku budúceho roka zmierniť podmienky vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti. O presadenie takejto novely v parlamente sa už KDH dvakrát neúspešne pokúšalo. Podľa jej aktuálneho návrhu by na dávku v nezamestnanosti vznikol osobe nárok vtedy, ak by bola poistená najmenej 18 mesiacov v posledných troch rokoch. V súčasnosti je vznik nároku na dávku podmienený minimálne trojročnou dĺžkou poistenia v posledných štyroch rokoch.

Opozičná poslankyňa tiež navrhuje skrátiť obdobie, ktoré je rozhodujúce pri stanovení výšky dávky v nezamestnanosti, zo súčasných troch rokov na 12 mesiacov. „Dôvodom je snaha obmedziť pokles reálnej hodnoty dávky v nezamestnanosti v dôsledku inflácie, ktorý je tým markantnejší, čím dlhšie obdobie sa zohľadňuje pre určenie výšky dávky,“ objasnila.

Zmeny by podľa Gibalovej návrhu nastali aj pri dĺžke obdobia poberania dávky v nezamestnanosti, a to v závislosti od veku nezamestnaného. Pre osoby vo veku 50 až 57 rokov vrátane by sa obdobie poskytovania dávky predĺžilo na deväť mesiacov, osoby vo veku 58 rokov a staršie by mali nárok na vyplácanie dávky počas 12 mesiacov, keďže osoby v staršom veku sa dokázateľne ťažšie uplatňujú na trhu práce po strate zamestnania.

Navrhovaná poslanecká novela tiež upravuje výšku dávky v nezamestnanosti. Počas prvých dvoch mesiacov obdobia nezamestnanosti by sa denná dávka zvýšila pre všetkých nezamestnaných zo súčasných 50 % na 65 % denného vymeriavacieho základu (DVZ) a po uplynutí dvoch mesiacov by denná dávka klesla na 45 % denného vymeriavacieho základu. To má podľa Gibalovej nezamestnaných motivovať nájsť si pracovné miesto v období poberania relatívne vyššej dávky.

Na dočasnom zmiernení podmienok nároku na dávku v nezamestnanosti sa už dohodli odborári s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Na túto dávku by mal mať budúci rok nárok každý občan, ktorý sa ocitne v evidencii nezamestnaných a v posledných troch rokoch platil minimálne dva roky poistenie v nezamestnanosti.

Obdobie poberania dávky v nezamestnanosti sa má podľa dohody odborárov s rezortom práce odstupňovať v závislosti od počtu rokov poistenia v nezamestnanosti. Ak bol nezamestnaný poistený v nezamestnanosti do 10 rokov, mal by dostávať dávku v nezamestnanosti tak ako v súčasnosti pol roka. Tí nezamestnaní, ktorí získali od 10 do 15 rokov poistenia v nezamestnanosti, by mali dávku dostávať o dva mesiace dlhšie. Nezamestnaní, ktorí boli poistení v nezamestnanosti viac ako 15 rokov, by mali mať nárok na dávku v nezamestnanosti 9 mesiacov.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mária SabolováMonika GibalováPavol Hrušovský