Ľudia si môžu otestovať, či neprídu o prácu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu

BRATISLAVA 30. novembra (WN/PR) – V čase hospodárskej recesie väčšina slovenských firiem znižuje svoje náklady. Jedným z najčastejších dôsledkov je prepúšťanie pracovných síl a znižovanie benefitov pre zamestancov. Viacero prieskumov uvádza za najčastejšiu redukciu výdavkov vzdelávanie.

Slovenskí používatelia si môžu na stránke www.neprepusteni.sk, ktorú vytvoril karérny portál Joblife.sk v spolupráci s poradenskou spoočnosťou MC Triton, otestovať udržateľnosť svojej pracovnej pozície. On-line test je rozdelený do troch úrovní podľa pracovnej náplne a zodpovednosti zamestnanca. Každá z troch úrovni sleduje niekoľko faktorov, ktoré môžu rozhodnúť o tom, či je vaša pracovná pozícia ohrozená.

„Prvým kritériom pri koncipovaní otázok testu bol práve typ pracovnej pozície, pretože iné nároky sú kladené na top manažéra než na zamestnanca v pozícií administratívneho pracovníka,“ uviedla Michaela Bubelíniová zo spoločnosti MC Triton, ktorá sa špecializuje na manažérske poradenstvo a vzdelávanie. „Druhým dôležitým faktorom je znižovanie nákladov v spoločnosti, pre ktorú zamestnanec pracuje. Tu sme sa zamerali na oblasti, v ktorých počas ekonomickej krízy firmy zvyčajne šetria. Poslednou oblasťou, ktorú test skúma je iniciatíva, ktorú samotný zamestnanec vyvíja pre jeho budúci postup v kariére bez ohľadu na vonkajšie ekonomické prostredie.“

V čase ekonomického rozmachu firmy investujú do vzdelávania svojich zamestnancov. Keď príde obdobie krízy prichádzajú náklady, ktoré nie sú momentálne nevyhnutné pre fungovanie firmy, pri krátení rozpočtov na rad ako jedny z prvých. Paradoxom je, že práve dopĺňanie vedomostí a neustále vzdelávanie zamestnanca je jedným z rozhodujúcich faktorov, keď sa zamestnávateľ zvažuje jeho ďalšie pôsobenie vo firme. „Práve teraz, keď svoje pracovné miesto nemá isté takmer nikto, prinášame možnosť utvoriť si predstavu, aká je šanca, že si používateľ udrží svoju prácu,“ Pavol Petrík, technologický riaditeľ Joblife.sk. „ V dnešnej dobe sa zamestnanci musia oveľa viac snažiť, aby si udržali svoje zamestnanie, než tomu bolo pred rokom. Preto im prinášame niekoľko možností, ako si svoje šance na udržanie zamestnania prípadne na kariérny postup aj v nepriaznivých hospodárskych časoch zvýšiť.“

Používatelia internetu, ktorí nechcú nechať svoju kariéru napospas nepriazni ekonomickej klíme a nečinne čakať na výpoveď, ale chcú pre udržanie svojho pracovného miesta urobiť maximum, teraz majú príležitosť. „Odborníci sa zhodujú v tom, že budovanie siete kontaktov a základne kvalitných referencií je jedným zo základných stavebných kameňov úspechu v kariére. Ďalším dôležitým krokom k úspechu je neustále prehlbovanie vedomostí, expertízy a skúseností,“ hovorí Pavol Petrík a dodáva: „Rozhodli sme sa umožniť všetkým, ktorí si chcú zlepšiť svoje postavenie v práci, zabojovať o 33 on-line kurzov na troch prestížnych univerzitách: Harvard, Oxford a Cambridge.“

Stačí sa zaregistrovať na kariérnom portáli JOBLIFE a zbierať kredibilné odporúčania na svoju osobu. Tých najlepších vyberie odborná komisia. Ak aj účasť na prestížnom online kurze nezískate, báza kontaktov a pozitívnych referencií sa stane pevnou základňou vašej kariréry, na ktorej môžete ďalej stavať.

Názory odborníkov

Michaela Bubelíniová, (Consultant, M.C.TRITON Slovakia)

Ako si môžu zamestnanci dnes zlepšiť svoje postavenie vo firme a zvýšiť tak svoje šance na „neprepustenie“.

V dnešnej ekonomickej situácií sú možnosti, ako zvýšiť svoje šance na udržanie si zamestnania určite o ochote a schopnostiach robiť veci aj nad bežný rámec povinností z pracovnej zmluvy, tiež o iniciatíve a dodržiavaní sľubov a samozrejme aj v nikdy nekončiacom zlepšovaní svojich vedomostí, schopností a zručností, ktoré sú pre zamestnávateľa zaujímavé a potrebné.

Existuje nejaký spôsob ako dlhodobo neprísť o svoju prácu resp. udržať si súčasnú pracovnú pozíciu?

V prípade, že vylúčime možnosť úplného ekonomického krachu zamestnávateľa (tu totiž žiadne opatrenia zo strany zamestnanca nepomôžu) tak to je určite dlhodobá, stabilná výkonnosť na požadovanej úrovni, tiež lojalita voči zamestnávateľovi (môže sa prejaviť rôzne – napríklad aj pri nárazových projektoch, nadčasoch…) a určite aj korektný vzťah s nadriadeným.

V čom by mali byť dnešní zamestnanci ďaleko aktívnejší?

Zamestnanci by určite mali byť aktívnejši vo vytváraní a udržiavaní kontaktov, z ktorých môžu získať pozitívne referencie na vlastnú prácu, tiež v ochote rozvíjať sa v oblastiach, ktoré pociťujú ako svoje slabé stránky. Myslím, že dôležitá je ajv ochota krátkodobo zniesť väčšiu pracovnú záťaž súvisiacu s krízovým obdobím u ich zamestnávateľa.

Ján Rosa (senior consultant, Harvey Nash, Írsko, HR konzultácie a recruitment):

Ako sa dnes rozhodujú firmy, koho prepustia a koho nie?

Na toto nie je jednoznačná odpoveď, existuje niekoľko možných scenárov. Ak je vo firme na rovnakej pozícii viacero pracovníkov, manažéri môžu vyberať, koho prepustia, podľa viacerých kritérií. Vo všeobecnosti medzi prvými prepustenými pracovníkmi sú ľahko nahraditeľní ľudia a medzi posledných prepustených patria takzvaní business critical, teda kľúčoví pracovníci, bez ktorých by firma nemohla fungovať.

Môže ďalšie štúdium alebo zlepšenie kvalifikácie pomôcť k povýšeniu resp. vyššiemu platu?

Určite áno. Človek musí najprv ukázať, že niečo vie, a až potom si pýtať vyšší plat alebo povýšenie. Medzinárodne uznávaný certifikát alebo diplom, napríklad MBA, je veľmi silným argumentom pri žiadosti o zvýšenie platu, hlavne ak nikto iný v tíme alebo firme nemá podobnú kvalifikáciu. Pracovník sa priebežným vzdelávaním a získanými kvalifikáciami v prostredí, kde nik iný neštuduje, stáva ťažšie nahraditeľným a hodnotnejším pre firmu, a vyššou kvalifikáciu si otvára dvere k ďalším kariérnym možnostiam.

Čo musí urobiť slovenský absolvent preto, aby sa vedel zamestnať v zahraničí?

V prvom rade musí plynule ovládať jazyk, ktorým sa rozpráva v krajine, kam sa chystá za prácou. V momentálnej situácii veľká väčšina firiem vyžaduje perfektné komunikačné schopnosti, pokiaľ sa nejedná o veľmi špecializovanú pozíciu, ktorú ale absolvent nemá možnosť získať. Ďalším dôležitým aspektom je vzdelanie, najľahšie si prácu v zahraničí hľadajú absolventi technických smerov, pretože matematika a fyzika je všade rovnaká. Lekári si musia dorobiť lokálne atestácie, právnici sa naučiť lokálne právo, ekonómovia daňové a účtovné zákony a podobne. Popri vzdelaní je dôležité mať aj medzinárodne uznávané certifikáty, v IT napríklad Cisco alebo Microsoft certifikáty, v ekonomickej oblasti ACCA, ktoré pomôžu viac, ako diplom z univerzity, o ktorej v zahraničí nikto nepočul. Nekvalifikovaných záujemcov o prácu má každá krajina dostatok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia