Už je jasný limit na výstavbu slnečných elektrární

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slnečná elektráreň

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Štát nepovolí výstavbu akéhokoľvek množstva slnečných elektrární na Slovensku. Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a.s. (SEPS, a.s.) bude súhlasiť s výstavbou slnečných elektrární na Slovensku len do celkového inštalovaného výkonu 120 megawattov. Vyplýva to z nových pravidiel postupu Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy k vydávaniu stanovísk na účely získania osvedčenia Ministerstva hospodárstva SR na výstavbu zdroja elektriny na báze technológie využitia solárnej energie, ktoré má agentúra SITA k dispozícii. „Kladné stanoviská k žiadostiam môžu byť vydané len do výšky 120 megawattov súhrnného inštalovaného výkonu v Slovenskej republike pre solárne zdroje elektriny s jednotkovým inštalovaným výkonom od jedného do štyroch megawattov, s plánovaným uvedením do prevádzky do konca roka 2011,“ uviedla prenosová sústava v nových pravidlách.

Pravidlá budú platiť od 30. novembra tohto roka, odkedy začne prenosová sústava aj prijímať žiadosti na výstavbu slnečných elektrární na Slovensku. Kladné stanoviská získajú od prenosovej sústavy investori, ktorí budú najrýchlejší. „Posudzovanie žiadostí bude realizované v týždenných intervaloch, pričom prvé posúdenie sa uskutoční 4. decembra tohto roka. Nasledovné posúdenie bude vždy v ďalší piatok, respektíve v posledný pracovný deň v nasledovnom týždni, až do vyčerpania limitu 120 megawattov. Žiadosti doručené skôr budú mať prednosť pred žiadosťami doručenými neskôr,“ uviedla prenosová sústava.

Kladné stanovisko od Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy bude platiť na dva roky. Žiadosti o výstavbu slnečných elektrární, ktoré investori odovzdali prenosovej sústave pred 30. novembrom tohto roka a nebolo im doposiaľ vydané stanovisko, nebude prenosová sústava posudzovať. „Investor, ak jeho záujem o výstavbu solárneho zdroja elektriny trvá, je povinný predložiť novú žiadosť o stanovisko na výstavbu v zmysle nových pravidiel,“ konštatovala prenosová sústava.

Prenosová sústava považuje slnečné ale aj veterné elektrárne za nestabilné zdroje s veľkou fluktuáciou výroby. Slovenská elektrizačná prenosová sústava už dávnejšie zaradila veterné a slnečné elektrárne medzi tzv. nepredikovateľné obnoviteľné zdroje elektriny (NOZE). Podľa prenosovej sústavy nekontrolovateľná výstavba veterných či slnečných elektrární na Slovensku môže ohroziť prevádzkovú bezpečnosť a spoľahlivosť prenosovej elektrizačnej prenosovej sústavy a môže „naštartovať neudržateľný, vopred neodhadnuteľný tlak na nárast koncových cien elektriny pre koncových spotrebiteľov na území SR, prípadne neriešiteľný tlak na štátny rozpočet“.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia